Yemek yemek kimi için üzerine çok düşünülesi bir konu değilken, kimileri için iyi malzemelerle hazırlanmış lezzetleri keşfedip bulmak ve bir güzel ziyafet çekmek, hatta bunu sevdikleriyle paylaşmak anlamına gelir. Göktürk’te yeni açılan Eaters’ın menüsünden seçtiğimiz tariflerle yemenin keyfine varın, mutfağınızda hazırlayıp sevdiklerinizle paylaşın…
Prodüksiyon: Aytaç Özkardaş GOZZI • Fotoğraflar: Ozan KUTSAL
Mug cake
Malzemeler: 4 adet yumurta sarısı, 125 g pudra şekeri, 110 g ince çekilmiş toz badem, 1 adet portakal kabuğu rendesi, 6 adet yumurta beyazı, 50 g toz şeker, 75 g un, 75 g eritilmiş tereyağı
Hazırlanışı: Yumurta sarılarını 125 g pudra şekeri ile çırpın, daha sonra toz badem, toz şeker ve portakal kabuğunu ilave edin. 6 adet yumurta beyazı ile 50 g şekeri köpürünceye kadar çırpın ve yumurta sarısı karışımına ekleyin. Un ve eritilmiş tereyağını da ekleyip karıştırın. Kalıpların 3/4’ünü kek malzemesi ile doldurun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 1 dakika ön buhar vererek 35 dakika pişirin.
Ev sıcaklığı
Eaters’da samimi ve modern bir ambiyans için, ahşap ile metalin birlikteliğinden faydalanılmış. Tel dolabın içine yerleştirilen kavanoz kavanoz ev yapımı reçel ve turşular ise, ev sıcaklığını yansıtıyor.
Yaban mantarlı pizza
Malzemeler: Pizza hamuru için: 180 g tam buğday unu, 87 g su, 20 g ekşi maya, 1 g kuru maya, 5 g sızma zeytinyağı, 1 kaşık süt, 1 g tuz, 2 g toz şeker
Pizza sosu için: 50 g hazır doğranmış domates, 5 g sızma zeytinyağı, 1g tuz, 2 g toz şeker, 5 g taze fesleğen, 2 g sarımsak
Üst malzeme için: 120 g rendelenmiş mozzarella peynir, 80 g doğal kestane mantarı, 2 g dağ kekiği, 5 g sızma zeytinyağı
Hazırlanışı: Pizza hamurunu hazırlayıp bir gün buzdolabında dinlendirin. Pizza sosu malzemelerini blender’da çekin. Dinlendirilmiş humuru elle açın, Pizza sosunu ortadan başlayarak, kaşıkla hamura sürün. Rendelenmiş mozzarellanın 20 gramını sosun üzerine serpin. Dilimlenmiş mantarları pizzanın üzerine serpiştirin. Kalan mozzarella peynirini de mantarın üzerine ilave edin. Dağ kekiği serpip, 300 derecede önceden ısıtılmış pizza fırınında 7 dakika pişirin. Üzerine sızma zeytinyağı (tercihen acı biberli zeytinyağı da olabilir) gezdirilip servis edin.
Izgara somonlu kinoa salatası
Malzemeler: 160 g karışık Akdeniz yeşillikleri, 160 g Norveç somonu, 50 g cherry domates, 50 g Çengelköy salatalık, 75 g avokado dilimi, 1 adet haşlanmış kuşkonmaz, 50 g haşlanmış mor kinoa, 25 g çuşka biberi
Balzamik sos: 25 g balzamik sirke, 10 g nar ekşisi, 10 g süzme çiçek balı, tuz
Hazırlanışı: Kinoayı yıkayın. 1 bardak kinoaya 2 bardak su koyarak kısık ateşte 10 dakika kadar haşlayın ve demlenip soğumaya bırakın. Norveç somonunu önlü arkalı yanmaz tavada ya da ızgarada pişirin. Karışık Akdeniz yeşilliklerini, salatalık ve domatesleri bol su ile yıkayın ve kurutun. Salatalıkları dilimleyin, domates ve yeşilliklerle geniş bir kapta karıştırın. Avokado dilimleri, kuşkonmaz, çuşka biberi ve haşlanmış kinoayı da ekleyin. Izgara somonu da salatanızın üzerine koyun. Balsamik sosun malzemelerini karıştırıp hazırladığınız salatanın üzerine dökerek servise hazır hale getirin.
Tagliatelle pesto alla Genovese
Malzemeler: 150 gr taze tagliatelle makarna, 1 lt haşlama suyu, 5 g ayçiçek yağı, 2 g tuz
Krema sosu için: 60 g krema, 2 cl beyaz şarap, 1 diş sarımsak, 5 g sızma zeytinyağı, 1 g tuz 1 g karabiber
Pesto sos için: 10 g taze fesleğen, 20 g sızma zeytinyağı, 2 g çam fıstığı, 2 g parmesan peyniri Üst malzemesi için: 10 g parmesan, 1 dal fesleğen
Hazırlanışı: Pesto sos malzemelerini blender’da çekin. Krema sosu için zeytinyağını tavaya koyun, ezilmiş sarımsak ekleyin, biraz kavurup beyaz şarap ekleyin ve çektirin. Üzerine krema ekleyin. Haşlama suyundan 50 g kremaya ekleyip kaynatın. Tuz ve karabiber ilave edin. 150 g taze tagliatelle makarnayı haşlayın. Haşlanmış makarnayı kremalı sosun içine ekleyin. En son hazırladığınız pesto sosu da makarnaya ekleyerek tavada bir-iki dakika harmanlayıp sosun makarnaya nüfuz etmesini sağlayın. Hazırladığınız makarnayı tabağa alın. Üzerine kavrulmuş çam fıstığı, 1 dal fesleğen ve rendelenmiş parmesan peynir serpip servis yapın.
Manda yoğurtlu pazı sarması
Malzemeler: 1 kg pazı, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1.5 su bardağı pirinç, 3 soğan, 250 g kıyma, 1 yemek kaşığı kuru nane, karabiber, kırmızı pul biber, kimyon, tuz, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 su bardağı ince doğranmış maydanoz, 1 çay bardağı zeytinyağı
Üzeri için: 1 su bardağı manda yoğurdu, 1 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı salça, 15 g tereyağı
Hazırlanışı: Pazıları yıkayıp kaynayan tuzlu suya atın ve kolay sarılması için kısa bir süre haşlayın. Süzerek soğumaya bırakın. Soğanı yemeklik doğrayıp kıymaya karıştırın. Pirinç, zeytinyağı, tuz, salça, maydanoz ve baharatları ekleyip karıştırın. Pazının ortasındaki sert kısmı bıçakla çıkarın. Harçtan yaprakların içine doldurup sarın. Tencerenin zeminine pazı yaprakları serip, dolmaları tencereye dizin. En üste zeytinyağı gezdirip üzerine uygun büyüklükte bir tabak kapatın ve dolmaların hizasına gelecek kadar sıcak su ekleyin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın. Yumuşayıncaya kadar pişirin. Tereyağını eritip salçayı 3 dakika kavurun. Dolmaları tabağa alın. Üzerine yoğurt (tercihen sarımsaklı) ve salçalı sos gezdirdikten sonra sıcak servis yapın.